7 tips om tijdig een slechte werkgever te herkennen

Waarschijnlijk kom je vroeg of laat voor de keuze: blijven of vertrekken. Omdat je eens een deurtje verder wilt kijken. Of – als het tegenzit – vraagt je werkgever om de sleutel van je auto in te leveren. Dus je moet aan de bak, op zoek naar een nieuwe werkgever. We hebben wat tips op een rij gezet. Om je te helpen de sfeer bij je volgende werkgever te peilen. Want dat telt en dat weet jij inmiddels ook wel. Hoe mooi de auto-van-de-zaak ook is, hoe lekker de salarisverhoging of hoe interessant de titel van je functie: als de cultuur van het bedrijf giftig is, zul je snel spijt krijgen van een overhaaste beslissing.

whatsapp-image-2018-11-20-at-20.29.57

Zoek naar online reviews. Er zijn allerlei websites zoals Indeed en Glassdoor waar je de scores op werksfeer ziet van bedrijven, vooral de wat grotere en bekende. Kijk niet alleen naar hoge cijfers. Check ook opmerkingen over het gedrag van de directie en management. Let op uitspraken als “de directeur vertrouwt niemand” of “iedereen die zijn mond opentrekt heeft een probleem”. Als dat vaker terugkomt in reviews, dan is het oppassen geblazen.

whatsapp-image-2018-11-20-at-20.29.56

Je wilt werken voor een bedrijf met een duidelijke doelstelling en dat haar kernwaarden serieus neemt. Als jouw mogelijke werkgever daar niet over heeft nagedacht, dan wijst dat op problemen. Als niemand er zelf over begint, vraag er dan gewoon naar. Voelt het als een bedrijf dat echt doet wat het zegt?

whatsapp-image-2018-11-20-at-20.29.571

Goede werkgevers vragen hun medewerkers om advies en doen daar ook wat mee. Wat hoor of lees je hierover? En vraag ernaar tijdens je kennismaking. Wat zou er gebeuren als jij de directeur open en eerlijk jouw mening geeft? Let op de eerste seconde van de reactie. Een kleine aarzeling betekent goed opletten en doorvragen.

whatsapp-image-2018-11-20-at-20.29.572

Hoeveel vrijheid krijg je straks om zelf beslissingen te nemen? Kun je problemen met je klant direct zelf oplossen of moet je voor alles eerst je baas om toestemming vragen? Worden medewerkers die iets bijzonders hebben gepresteerd in het zonnetje gezet? Of is alleen de directeur aan het woord? Kan het bedrijf uitleggen hoe ze daar mee omgaan? Hebben ze daar goed over nagedacht?

whatsapp-image-2018-11-20-at-20.29.58

Het lijkt misschien lastig om over je toekomstige fouten te praten tijdens je sollicitatie. Maar hoe het bedrijf omgaat met fouten vertelt erg veel over de mentaliteit binnen de organisatie. Is de cultuur gericht op leren van fouten of krijg je er flink van langs? Omgekeerd: heeft het management oog voor die klus die jij buiten werktijd nog even afmaakt of voor de klant die enthousiast naar jou vraagt? Ook hier geldt weer: vraag ernaar en check of men hier serieus over heeft nagedacht.

whatsapp-image-2018-11-20-at-20.29.581

Bedrijven met een prettige werksfeer presteren beter. Lees de online beoordelingen en kijk eens of er verhalen of filmpjes van klanten op hun website staan. Logisch dat klanten een goede werksfeer ook meekrijgen in het dagelijkse contact. Zijn ze echter overwegend ontevreden, dan moeten ook bij jou de alarmbellen gaan rinkelen. Verder onderzoek is dan wel het minste dat je te doen hebt.

whatsapp-image-2018-11-20-at-20.29.59

Je arriveert keurig op tijd voor het sollicitatiegesprek maar je blijkt niet de enige. De receptioniste wijst je op de koffiemachine en je mag plaats nemen in de wachtruimte, samen met de rest van de sollicitanten. De boodschap is duidelijk: voor jou tien anderen. Je wordt niet serieus genomen, je bent een nummer en je wordt behandeld als een kind. Je aanstaande baas leeft nog in de jaren tachtig. Wens iedereen sterkte en ga wat leuks doen.

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Of wellicht wil je ons eens het vuur aan de schenen leggen? We horen graag van je!

Open chat
Heb je een vraag?