CASE:

KORENMOLEN WINDLUST

De korenmolen, een molenaarshuisje en Dagcentrum Korenaer met theeschenkerij, werkplaats en bakkerij. Die vormen samen de dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij runnen een volwaardige bakkerij en horecagelegenheid.

Kortenoord 3, Nieuwerkerk aan den IJssel

CASE:

KORENMOLEN WINDLUST

De korenmolen, een molenaarshuisje en Dagcentrum Korenaer met theeschenkerij, werkplaats en bakkerij. Die vormen samen de dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij runnen een volwaardige bakkerij en horecagelegenheid.

Kortenoord 3, Nieuwerkerk aan den IJssel

De historie van Korenmolen Windlust gaat terug tot 1586. Eeuwenlang maalde hij trouw het graan voor Nieuwerkerk aan den IJssel en omstreken. Vanaf 1952 raakte de molen in verval, tot Stichting Molen Kortenoord in 1999 de molenstomp en de graanmaalderij aankocht en in 5 jaar herbouwde tot een prachtig complex: de korenmolen, een molenaarshuisje en Dagcentrum Korenaer met theeschenkerij, werkplaats en bakkerij. Die vormen samen de dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij runnen een volwaardige bakkerij en horecagelegenheid.

Het project

15 jaar na de her-ingebruikname nam molenaar Dirk Ton contact op met E-Install. Het was hoog tijd voor een update van de elektrotechnische installatie. Uit de inspectie bleek dat er werk aan de winkel was om de molen aan de huidige elektrotechnische normen te laten voldoen. Bovendien wilde het team van molenaars graag de verlichting verbeteren.

Uitgevoerde werkzaamheden:

  • Herstellen van de huidige elektrotechnische installatie volgens de rapportage
  • Aanpassen van de verlichtingsinstallatie
  • Aanlichten van de molen via dimbare LED armaturen
  • Bijplaatsen van spanningsrails met spotarmaturen
  • Extra werkplekverlichting
  • Vervangen van diverse lichtbronnen
  • Vervangen van de verdeelkast
  • Vereffening aanpassen
  • Aanbrengen van extra wandcontactdozen

de monteurs

Ook voor monteurs Rob en Kevin was het een bijzonder project.

Rob: “Je werkt in een rijksmonument. De molen is weliswaar opnieuw opgebouwd, maar daarmee is het nog geen modern gebouw geworden. Toen ik voor het eerst mijn boor in de muur zette, kwam er water en pure klei uit. Ik dacht even dat er iets helemaal mis ging, maar het bleek doodnormaal. Dergelijke molens zuigen zich vol met water en dat houden ze blijkbaar eeuwenlang vol. Wat het voor mij als voetbaltrainer van een G-team helemaal speciaal maakt, is dat de stichting dit complex als dagbesteding inzet. Daar zet je met plezier die extra stap voor.”

Ook voor Kevin was het uniek om als leerling-monteur op zo’n plek te werken. “Hier kom je niet iedere dag. Op zo’n plek moet je creatief zijn en dan is de lange ervaring van Rob voor mij heel leerzaam.”

Open chat
Heb je een vraag?